Herfst fotograferen

Roosen Images

BEL NU: +31 630336848
Winkelwagen:  0,00 0 items

Blogberichten

Herfst fotograferen

landschap fotografie landscape photography mountains bergen mont blanc chamonix lange sluitertijden,chamonix; mont blanc; chamonix mont blanc; fotoworkshop; landschapsfotografie; bergen fotograferen; jeroen roosen; roosenimages

Toeval, geluk, mazzel

Soms ben je al een tijdje op zoek naar een bepaalde foto. Je hebt een vaag idee van wat je wil maken maar de foto heb je nog niet gemaakt. Geheel onverwachts sta je oog in oog met de foto die je al jaren wilde maken. De foto waarvan je slechts een vage schets in je gedachten had.
Vele fotografen hebben dit scenario wel eens meegemaakt of herkennen het. Mij is het onlangs ook overkomen. Niks planning, niks voorbereiding. Ik was op het juiste moment op de juiste plaats met de juiste omstandigheden.

567_20141022_11565_Chamonix_v2_text_framed

 

Ideale omstandigheden

Ik was onderweg in de Alpen. Het sneeuwen was al enkele uren geleden gestopt. De temperatuur was volgens de boordcomputer van de auto -4 graden Celsius. Het was een uur voor zonsondergang, windstil met een bewolkte hemel. Ideale omstandigheden voor het fotograferen van bomen en bossen. De donker grijze laaghangende wolkenlucht werkt als een gigantische diffusor en verstrooid het licht. Schaduwen zijn nauwelijks waar te nemen. Door de grijze lucht worden tinten dieper van kleur: er is geen blauwe lucht die zorgt voor reflectie op blaadjes en de kleuren flets maakt. En met een polarisatiefilter kunnen de allerlaatste reflecties weggefilterd worden om maximale kleurverzadiging te bereiken. Bovendien zorgt de sneeuw voor reflectie van onderop. Kortom: dit is helemaal perfect!

 

De schat van Trient is pure grootsheid

Zonder enig plan of bedoeling sla ik van de hoofdweg af. Ik wil op het gemak rond kijken en genieten van deze perfecte omstandigheden. Vlak voor de Zwitsers – Franse grens ligt een piepklein dorpje: Trient.┬áNet als in een sprookje waar ineens de prins op het witte paard komt aangereden, gebeurde het mij: plotsklaps staat de schat van Trient voor me: een fruitboom. Onbekend en onbemind voor velen. Een doodnormale fruitboom. Maar deze ideale omstandigheden toveren de boom om tot een grootse schat. Op dit moment is dit┬ániet zo maar een doodgewone fruitboom. Het is een fruitboom die staat te pronken. Het toont echte grootsheid: oranje rode herfsttinten tegen een achtergrond van wit besneeuwde dennenbomen inclusief een kleine schuur. Wat een mazzel voor me. Wat een geluk dat ik van de hoofdweg ben afgeslagen, dit dorpje ben ingereden en tegen deze verblindende schoonheid aan loop. Zo’n buitenkans mag je niet uit je handen laten glippen.

 

1 seconde

Dus de camera uit de tas, statief plaatsen, draadontspanner op de camera schroeven en zoeken naar de best mogelijke compositie gelet op de beperkte ruimte tussen de woningen. En dan is in minder dan 1 seconde is de grootsheid van de fruitboom van Trient voor eeuwig vastgelegd en gedeeld.

Over de auteur
Roosenimages
Roosenimages levert beeldmateriaal voor de (petro chemische) industrie, offshore, B2B bedrijven, sportbedrijven, outdoor-, reis- en fotomagazines. Bij Roosenimages kunt u ook terecht voor lezingen, fotoworkshops en fotografie voor particulieren.