Ice climbing Chamonix

Roosen Images

BEL NU: +31 630336848
Winkelwagen:  0,00 0 items

Blogberichten

Ice climbing Chamonix Mont Blanc

chamonix; mont blanc; chamonix mont blanc; fotoworkshop; landschapsfotografie; bergen fotograferen; jeroen roosen; roosenimages

Sierlijke dansers in vertikale ijswanden

IJsklimmen is een spectaculaire sport. Het is voorbehouden aan de happy few, aan hen die net zo genieten van een vertikale loodrechte wereld als van de horizontale wereld waarin de meeste mensen bewegen, leven of wonen.
Voor ijsklimmers is de verticale wereld een natuurlijk habitat, een speeltuin die onderdeel uitmaakt van het normale leven. IJswanden maken ijsklimmers tot wie ze zijn. Het verticale is een passie, een motief om voor te leven, iets waar ijsklimmers niet zonder kunnen.

chamonix; mont blanc; chamonix mont blanc; fotoworkshop; landschapsfotografie; bergen fotograferen; jeroen roosen; roosenimages

Ice climbing Chamonix Mont Blanc, couloir des Cosmiques

 

IJsklimmers fotograferen en filmen

Onlangs had ik de mogelijkheid ervaren ijsklimmers te fotograferen en te filmen. Tijdens een fotoproject over bergfotografie kwam ik in contact met enkele berggidsen en aspirant berggidsen. Ze hebben mij in de gelegenheid gesteld foto’s te maken van hun passie. Ze hebben mij mee genomen in de wereld van afschrikwekkend steile afgronden, van de diepvrieskoude en naar plaatsen waar ieder sprietje zonlicht ontbreekt. Want warmte en zonlicht zijn geen ” vrienden” van ijsklimmers. In  deze wereld zonder noemenswaardige kleur hebben ze mij ondergedompeld. Deze ijswereld bestaat uit monochrome kleuren wit, grijs, lichtbruin en blauw. Gelukkig zijn er de ijsklimmers die met fluoriserend felgekleurde kleding leven brengen in deze kille wereld. Zij bepalen het beeld. Zij geven warmte en kleur aan deze aan deze angstaanjagende wereld. Gepakt in oranje, groene of gele functionele kleding bewegen ze zich langzaam en geconcentreerd omhoog. Het lijken net sierlijke dansers die met hun gracieuze bewegingen kijkers verleiden en meenemen in hun spel. Een heerlijk tijdvermaak voor de klimmers. En de toeschouwers? Die kijken met zweet in de handen naar deze “vertikale dansers”.

Vaak worden ijsklimmers niet begrepen want waarom zou je dit doen? Waarom? Het lijkt zo nutteloos.
Een Britse klimmer en filosoof heeft deze vraag ooit kort en bondig beantwoord: “mensen klimmen omdat er bergen zijn“. Dus “ijsklimmers klimmen ijswanden omdat ze er zijn”.  Tsja, zo simpel kan het zijn. Maar daarmee klim je nog niet. IJsklimmen is weggelegd voor de happy few. Alleen zij die er van genieten mogen dit zelf doen.

chamonix; mont blanc; chamonix mont blanc; fotoworkshop; landschapsfotografie; bergen fotograferen; jeroen roosen; roosenimages

Ice climbing Chamonix Mont Blanc, couloir des Cosmiques

Over de auteur
Roosenimages
Roosenimages levert beeldmateriaal voor de (petro chemische) industrie, offshore, B2B bedrijven, sportbedrijven, outdoor-, reis- en fotomagazines. Bij Roosenimages kunt u ook terecht voor lezingen, fotoworkshops en fotografie voor particulieren.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *